Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

νέο προϊόν

ΤΟ 2006, δυο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης και ο Αλέξανδρος Στρατάκης (27 και 25 ετών αντίστοιχα τότε), δημιούργησαν στο Κιλκίς μια μικρή βιομηχανία για να παράγουν εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής που δεν περιέχουν γλουτένη.
Ο Δημήτρης Στρατάκης (δεξιά), δ/νων σύμβουλος της Unismack, με τον Αλέξανδρο Στρατάκη, εμπορικό διευθυντή της εταιρείας. Ο Δημήτρης Στρατάκης (δεξιά), δ/νων σύμβουλος της Unismack, με τον Αλέξανδρο Στρατάκη, εμπορικό διευθυντή της εταιρείας. Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που υπάρχει σε δημητριακά όπως η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι και προκαλεί πολλά προβλήματα σε εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν ευαισθησία ή πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), χωρίς καν να το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Με όπλο μια πρωτοποριακή συνταγή-πατέντα που ανέπτυξαν οι ίδιοι, η μικρή ελληνική εταιρεία Unismack έχει καταφέρει σήμερα να εξάγει το 95% των προϊόντων «Wellabys's» που παράγει, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της ξεπερνά το 80%.
Τα δύο αδέλφια αξιοποίησαν την εμπειρία του πατέρα τους Γιώργου Στρατάκη, ο οποίος είχε ιδρύσει την αρτοβιομηχανία Cibus στη Σίνδο, που το 2001 συγχωνεύτηκε με τη γνωστή εταιρεία Κατσέλης ΑΒΕΕ.
Επένδυση 5 εκατ. ευρώ
Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, τα χρηματοοικονομικά και τα logistics, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα το 2006. «Η ιδέα ήταν να μπούμε στην αγορά των προϊόντων σνακ που είναι ψημένα στο φούρνο και έχουν σαφή καινοτόμα χαρακτηριστικά. Μια κατηγορία εξ αυτών είναι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη» εξηγεί ο Δημήτρης Στρατάκης, διευθύνων σύμβουλος της Uniscmack.
Η επένδυση για τη δημιουργία του εργοστασίου έφθασε τα 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 40% προήλθε από επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της οικογένειας και τραπεζικό δανεισμό. Η επένδυση ολοκληρώθηκε το 2007 και η παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2008.
«Χρησιμοποιήσαμε ως βάση τεχνογνωσία που αγοράσαμε από το εξωτερικό. Στη συνέχεια, όμως, την εξελίξαμε στο δικό μας τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και τελικά η συνταγή για προϊόντα σνακ χωρίς γλουτένη που δημιουργήσαμε αποτελεί παγκόσμια καινοτομία» λέει ο Δ. Στρατάκης.
Η πρώτη κατηγορία προϊόντων που δημιούργησε και παρήγαγε η Unismack ήταν τα «Chease Ups», τα οποία είναι τα μόνα παγκοσίως που περιέχουν 43% πραγματικό τυρί Edam. Επιπλέον, δεν περιέχουν γλουτένη, φουσκώνουν φυσικά και δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται στο φούρνο και δεν αφήνουν λιπαρότητα στα χέρια.
Ο Δ. Στρατάκης εξηγεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνταγής-πατέντας που δημιούργησε η εταιρεία του. «Τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη είναι συνήθως λιγότερο γευστικά και πιο σκληρά από τα "συμβατικά". Με τη συνταγή-καινοτομία που αναπτύξαμε, καταφέραμε να παράγουμε σνακ χωρίς γλουτένη, αλλά εφάμιλλα ή και ανώτερα σε γεύση από τα συνηθισμένα.
Το πρώτο, καινοτόμο σνακ της εταιρείας ήταν η κύρια αιτία για να ξεκινήσει εξαγωγές μόλις εννιά μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της και ο λόγος για τον οποίο απέσπασε αργυρό βραβείο πριν από μερικούς μήνες σε αμερικανική έκθεση σνακ.
Τα δύο αδέλφια έδωσαν εξαρχής έμφαση στο μάρκετινγκ: «Επενδύσαμε από την αρχή στο μάρκετινγκ για να δημιουργήσουμε ένα διεθνές εμπορικό σήμα (brand), γιατί πιστεύουμε ότι από αυτό θα προέλθουν στο μέλλον οι υπεραξίες για την εταιρεία. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη των ξένων ανταγωνιστών μας έχουν ονομασίες που παραπέμπουν σε φαρμακευτικά σκευάσματα, αφού απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη. Εμείς καταλήξαμε στο εμπορικό σήμα "Wellabys's", με το οποίο κυκλοφορούν όλα τα προϊόντα μας» λέει ο Δ. Στρατάκης.
Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις εξασφάλισε ένα ευρύ πελατολόγιο για τα προϊόντα της εταιρείας, ιδιαίτερα στην Αγγλία, τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και τη Βόρεια Αμερική. Ετσι, ο τζίρος της Unismack, που ξεκίνησε με 700.000 ευρώ τις πρώτες δύο χρονιές, αυξήθηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ φέτος και οι υπεύθυνοι της εταιρείας υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο (μήνας κατά τον οποίο κλείνει η οικονομική χρήση της).

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/06/2011&id=283710


Η Unismack παράγει σνακ χωρίς γλουτένη κι έγινε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παρουσίασε προϊόν αυτού του είδους με περιεκτικότητα 43% σε πραγματικό τυρί.
Εδρεύει στο Κιλκίς, ο τζίρος της φθάνει τα 1,2 εκατ. ευρώ και απασχολεί είκοσι εργαζομένους. Η παραγωγή της φθάνει τους 1.500 τόνους τον χρόνο και εξάγεται κατά 95% σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, στη Βόρεια Αμερική, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Η απόφαση των ιδρυτών της Unismack να επικεντρωθούν στην παραγωγή προϊόντων διατροφής χωρίς γλουτένη βασίστηκε σε διεθνείς έρευνες οι οποίες, σύμφωνα με τον Δ. Στρατάκη, εκτιμούν ότι το 1% του πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία (κοιλιοκάκη) ή έχει ευαισθησία στη γλουτένη, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζει. Το μέγεθος της διεθνούς αγοράς, μάλιστα, για προϊόντα αυτής της κατηγορίας έχει υπολογιστεί σε 3,5 δισ. δολάρια, ενώ η ζήτηση αυξάνει διαρκώς.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) εμφανίζουν συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους, η παλινδρόμηση στομάχου, αέρια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος ή κράμπες.
Οσοι δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά έχουν ευαισθησία στη γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως στειρότητα, αναιμία, κόπωση, έλλειψη διάθεσης και ενέργειας, απουσία ανάπτυξης, οστεοπόρωση και νευρολογικές επιπλοκές.
Τα σνακ χωρίς γλουτένη είναι περίπου 20% ακριβότερα από τα συνηθισμένα. «Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα», υποστηρίζει ο Δ. Στρατάκης, «είναι ότι δεν απευθύνονται σε ειδικό κοινό αλλά μπορεί να τα καταναλώσει ο οποιοσδήποτε. Οσοι έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη δεν αισθάνονται ότι καταναλώνουν ένα ειδικό προϊόν, αφού είναι εφάμιλλο σε γεύση και υφή με τα συνηθισμένα. Οσοι, πάλι, δεν έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη καταναλώνουν ένα προϊόν σαφώς πιο υγεινό, αφού μεταξύ άλλων περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες».
Η ετήσια παραγωγή της Unismack φθάνει τους 1.500 τόνους. Οι τρεις κατηγορίες προϊόντων «Wellaby's» περιλαμβάνουν τα chease ups, κράκερ και μίνι κράκερ, με βάση το τυρί και σε διάφορες γεύσεις.
Η Unismack εισάγει σήμερα το 70% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί (κυρίως τυρί) καθώς δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Ομως, σύμφωνα με τον Δ. Στρατάκη, σύντομα θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό εγχώριων πρώτων υλών με δύο νέες κατηγορίες προϊόντων που ετοιμάζει αυτή την περίοδο. Η εταιρεία εξάγει σήμερα στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Βόρεια Αμερική, η οποία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Unismack, υπολογίζεται ότι θα εξελιχθεί σύντομα στην υπ' αριθμόν ένα αγορά της εταιρείας. Πρόσφατα ξεκίνησαν οι εξαγωγές σε Ιαπωνία και Αυστραλία αλλά και στη Σλοβακία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/06/2011&id=283711

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου