Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου η αίθουσα του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη ξεχείλισε από κόσμο. Το διεθνές blog TechCrunch, σε συνεργασία με το ελληνικό Open Coffee, διοργάνωσε ένα event που απευθυνόταν στην πολυπληθή -όπως αποδείχθηκε- ελληνική startup κοινότητα.
Στους ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να ξεκινήσουν ή θέλουν να συμβάλουν στο ξεκίνημα εταιρειών που βασίζονται σε νέες και καινοτόμες ιδέες.
Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Το TechCrunch είναι ένα από τα πιο δημοφιλή blog τεχνολογίας ανά τον κόσμο, το οποίο, πέρα από την παροχή ειδήσεων, πληροφόρησης και απόψεων για θέματα τεχνολογίας, προωθεί ενεργά τη νέα επιχειρηματικότητα.
Με ποιον τρόπο; Δημιουργώντας συναντήσεις μεταξύ των... εμπλεκομένων. Δηλαδή των ιδεών (φοιτητές μηχανικοί υπολογιστών, developers, σχεδιαστές κ.ά.) των ανθρώπων της αγοράς (hardware και software) και του… κεφαλαίου (διεθνή επενδυτικά funds).
Το μοναδικό συστατικό που δεν αναφέραμε είναι οι περιπτώσεις των success stories. Δηλαδή των ανθρώπων, των εταιρειών, που κατάφεραν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, να καλύψουν με καινοτόμες λύσεις ανάγκες τις αγοράς και εν τέλει να μεγαλώσουν ή και να γιγαντωθούν (επιχειρηματικά) απλώνοντας τα φτερά τους και πέραν των γεωγραφικών τους ορίων.
Αν το TechCrunch, ήταν ο ένας πυλώνας του event, ο άλλος ήταν το ελληνικό Open Coffee. Μια ελληνική κοινότητα που διοργανώνει καιρό παρόμοια events, ομολογουμένως πιο περιορισμένης προσέλευσης και εύρους.
Επειδή, όμως, τα πράγματα, συνήθως έχουν και ονοματεπώνυμο, οι εκφραστές των δύο πυλώνων (TechCrunch και Open Coffee) ήταν η Ελληνίδα συντάκτρια του TechCrunch Alexia Totsis, η οποία στο TechCrunch καλύπτει ευρωπαϊκά θέματα, και από το Open Coffee o Νίκος Μπονάτσος, o οποίος είναι και συνιδρυτής της Λέσχης Ελλήνων και Ελληνοαμερικάνων της Σίλικον Βάλεϊ και venture capitalist στην General Catalyst Partners.
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν εορταστική. Το event ήταν ανοιχτό για το κοινό, ωστόσο ουδείς εκ των διοργανωτών περίμενε τόσο αθρόα προσέλευση. Στο κοινό έβρισκες πολλούς ανθρώπους -νέα παιδιά- που είναι σε φάση αναζήτησης λύσεων για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, ανθρώπους της αγοράς τεχνολογίας της χώρας μας, ανθρώπους από διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες PR, δημοσιογράφους και άλλους. Για τον καθέναν από τους παραπάνω το event είχε να δώσει κάτι.
Οι βασικοί άξονες
Η ατζέντα στηρίχτηκε σε τρεις βασικούς άξονες: στα πετυχημένα ελληνικά startups, στο χτίσιμο ενός startup οικοσυστήματος και στα επενδυτικά σχήματα.
Στον πρώτο άξονα, των επιτυχημένων startups, η συζήτηση περιελάμβανε τις εταιρείες BugSense (Πάνος Παπαδόπουλος), Hellas Direct (Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου), Taxibeat (Νίκος Δρανδάκης) και People Per Hour (Ξένιος Θρασυβούλου). Τον συντονισμό τον είχε η Alexia Tsotsis.
Εδώ οι εκπρόσωποι των ελληνικών startups εξέθεσαν τον τρόπο που λειτούργησαν, που εργάστηκαν και εξελίσσονται για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, είτε αυτό είναι η εξωστρέφεια, είτε η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, είτε η έξυπνη στελέχωση, είτε η απόλυτη προσήλωση στον στόχο, είτε όλα αυτά μαζί.
Στον δεύτερο άξονα, που αφορούσε το χτίσιμο ενός startup οικοσυστήματος, το πάνελ συντόνισε ο ευρηματικός Mike Butcher, συντάκτης του TechCrunch, και συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών και οργανισμών CoLab & HSA (Σταύρος Μεσσίνης), HSIA, HSA & Helic (Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος), Greece JS & InfoQ (Διονύσιος Συνοδινός), Ruby Euruko (Βασίλης Βατικιώτης) και Microsoft Innovation Center (Φώτης Δραγανίδης).
Το ζητούμενο είναι κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα. Μια "κοινότητα" (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί ο όρος κοινότητα δεν περιγράφει επακριβώς το οικοσύστημα) η οποία προσφέρει τεχνογνωσία, μεταξύ των υποψήφιων που θέλουν να ξεκινήσουν μια εταιρεία. Παρέχει επίσης λύσεις είτε στη στελέχωση, είτε στην οργάνωση, είτε στις υποδομές, είτε στη χρηματοδότηση.
Η ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος είναι ξεκάθαρη και σαφής. Και βεβαίως απαιτούνται πολλές συζητήσεις αλλά και υποστήριξη της επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και η συμβολή της πολιτείας.
Στον τρίτο άξονα της συζήτησης, που περιελάμβανε τους εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων, έγινε σαφές ότι το startup (ας μας επιτραπεί το οξύμωρο) "είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο". Τα επενδυτικά σχήματα έχουν τα μάτια ανοιχτά και εξετάζουν σχεδόν οποιαδήποτε πρόταση φτάσει στα χέρια τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι προτάσεις θα βρουν τη δίοδο χρηματοδότησης. Η ιδέα και η καινοτομία είναι θεμελιώδεις στο startup, ωστόσο απαιτούνται επίσης σοβαρότητα, αξιοπιστία, ικανότητα και διάθεση συνεργασίας.
Η UpsteramΕιδική θέση στις συζητήσεις του event είχε ο εκπρόσωπος της Upstream, Μάρκος Βερέμης. Η Upstream είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, στον χώρο του mobile marketing. Έχει την έδρα της στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε πάνω από 40 χώρες και έχει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα brands σε όλο τον κόσμο. Η Upstream είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει σύνορα και δεν κοιτάει καταγωγές και χώρες.
Οι ξεκάθαρες και απλές σκέψεις του κ. Βερέμη είναι ίσως η απόδειξη ότι μυστικό ή μαγική φόρμουλα επιτυχίας δεν υπάρχουν. Ωστόσο, η σύνθεση ταλέντου, ικανότητας, οργάνωσης, εξωστρέφειας, οράματος και προσήλωσης σίγουρα βοηθά.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/749742/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου