Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μονόδρομος η τεχνολογία και η καινοτομία για την ανάπτυξη της γεωργίας

Η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας σε ημερίδα, που διοργάνωσε απόψε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, με θέμα: «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία», στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, χαρακτήρισε τους παραπάνω τομείς ως τη «μοναδική διέξοδο που έχει η χώρα για να αυξήσει την πρωτογενή παραγωγή και να βγεί από την κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διατεθειμένο να προσφέρει έκταση και κάθε είδους υποστήριξη, προκειμένου να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη Ζώνη Καινοτομίας. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που μπορούν σε συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης - σύγχρονης Ζώνης Καινοτομίας», είπε ο υπουργός.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους παραπάνω τομείς της γεωργίας και υπενθύμισε ότι θα προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 100 πρώτων επιστημόνων ερευνητών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών, που, όπως είπε, θα απασχοληθούν στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.
Ο κ. Τσαυτάρης επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επισήμανε ότι οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ από τα 10 συνολικά προϊόντα που φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας τα 5 είναι γεωργικά. «Η γεωργία ανέκαθεν απετέλεσε ένα πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο τόπος μας για να ορθοποδήσει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα», τόνισε.
Στη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής στο κολλέγιο «Περρωτής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Γκέρτσης, παρουσίασε τη νέα μέθοδο παραγωγής αγροτικών προϊόντων, μέσω της λεγόμενης Γεωργίας Ακριβείας (Precision Agriculture), μια νέα αντίληψη για τη γεωργία και ταυτόχρονα νέα μέθοδο γεωργικής πρακτικής, η οποία χρησιμοποιεί πληροφορίες προσδιορισμένες ως προς το χώρο και το χρόνο, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως είπε η Γεωργία Ακριβείας, που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, βασίζεται σε τεχνολογίες και μέσα ικανά να καταγράψουν με ακρίβεια την υπάρχουσα κατάσταση στον αγρό, στη συνέχεια να διαχειριστούν τη συγκεντρωμένη πληροφορία και τέλος να εφαρμόσουν τις εισροές έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε σημείου και χρονικής στιγμής ξεχωριστά.
Επίσης, στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν παραγωγοί καινοτόμων αγροτικών προϊόντων οι οποίοι τροφοδοτούν με μεγάλη επιτυχία αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρωτότυπα ποιοτικά προϊόντα, όπως συσκευασμένα αμπελόφυλλα, βότανα, τσάι του βουνού, σκόρδα, τυρί φέτα, βούτυρο,

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/09/2013_518476

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Δέκα «τρελές» ιδέες διεκδικούν βραβείο επιχειρηματικότητας

Εν αρχή ην... μια τρελή ιδέα. Μια έμπνευση της στιγμής που ωρίμασε στη σκέψη, «σήκωσε» ανεξάντλητες συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες, αποτυπώθηκε σε business plan, ώσπου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Δέκα τέτοιες «τρελές» ιδέες θα διεκδικήσουν μέρος από το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ που προσφέρει η Ελληνική Πρωτοβουλία, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός φορέας που συνέστησαν επιφανείς Ελληνες της Διασποράς, στο πλαίσιο του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό -θεσπίστηκε το 2012 - που στόχο έχει τη δημιουργία ευκαιριών για έμπειρους και νέους επιχειρηματίες, παρέχοντάς τους χρηματοδότηση, στήριξη και καθοδήγηση. Το βραβείο επιδιώκει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να ξεπεράσουν τις οικονομικές αντιξοότητες στην Ελλάδα και να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη που απαιτείται για την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων. Μέσα στον Απρίλιο θα επιλεγούν ένας έως πέντε επιχειρηματίες από τους δέκα φιναλίστ, οι οποίοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα πρώτα τους βήματα. Οι κριτές θα αξιολογήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια με βάση την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα. «Η τελική επιλογή θα είναι δύσκολο εγχείρημα», λέει ο κ. Jimmy Αθανασόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει ο Ομιλος Libra. «Οι φιναλίστ αντιπροσωπεύουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τις ηγετικές ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας».
Οι δέκα φιναλίστ είναι:

1. Punctum - Στατιστική ανάλυση κοινού θεατρικών παραστάσεων μέσω ερωτηματολογίων και βάσης δεδομένων. Στόχος, η επαναπροώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στους συντελεστές της παραγωγής.

2. Mezolift - Ενας ανελκυστήρας πολύ χαμηλής κατανάλωσης που αποθηκεύει την ενέργεια του ήλιου σε μπαταρίες.

3.Training Experience Centre - Ενα κέντρο διαδραστικής - βιωματικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, σχεδιασμένο να εγείρει το αυθόρμητο ενδιαφέρον και την προσήλωση των συμμετεχόντων.

4. RabT - Μια εφαρμογή για smartphones και tablets που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video. Προβάλλει μια σειρά από videos σχεδιασμένη ξεχωριστά για κάθε χρήστη, που αναλύει το προφίλ του.

5. Stella Mare - Η εταιρεία θα έχει ως αντικείμενο τη φιλετοποίηση σαρδέλας και γαύρου ελληνικών θαλασσών, την ωρίμανση των δύο προϊόντων σε βιολογικό ξύδι και τη συντήρησή τους σε βιολογικό ελαιόλαδο με προσθήκη μπαχαρικών και μυρωδικών.

6. Sports Management Index - Η ιδέα είναι η μετατροπή των αθλητικών στατιστικών στοιχείων από άψυχα νούμερα σε ζωντανό εργαλείο παρακολούθησης της απόδοσης παικτών και ομάδων.

7. Great Catering - Μια νέα καινοτόμος τεχνολογικά εταιρεία catering που θα εξυπηρετεί ιδιώτες, εταιρείες και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Τα μενού δεν θα είναι τυποποιημένα, καθώς θα παρασκευάζονται από δημιουργική ομάδα με καινοτόμες μεθόδους μαγειρικής και προετοιμασίας, η οποία θα εστιάζει τόσο στην παρουσίαση όσο και στις προσωπικές προτιμήσεις των πελατών τους.

8. Solar Electric Tricycle - Η επιχείρηση θα κατασκευάζει και θα διαθέτει ένα μοντέρνο, πράσινης ενέργειας, εύχρηστο, ελαφρύ ηλεκτρικό τρίκυκλο, εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας αυτοματισμούς και ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του.

9. Corfu Living History Museum - Μουσειακή έκθεση σε μορφή αυθεντικού παλαιού κερκυραϊκού αρχοντικού όπου θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μιας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να «ταξιδεύει» στο παρελθόν, έχοντας μια ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία.

10. Greek Food Obsessions - Επιλεγμένα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα σχεδιασμένα κατάλληλα ώστε να διεισδύσουν σε παγκόσμιες αγορές. Μοναδικοί και πρωτότυποι γευστικοί συνδυασμοί συσκευασμένοι και έτοιμοι προς κατανάλωση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/04/2013_517323

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Τα ελληνικά startups είναι ελπιδοφόρα


Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου η αίθουσα του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη ξεχείλισε από κόσμο. Το διεθνές blog TechCrunch, σε συνεργασία με το ελληνικό Open Coffee, διοργάνωσε ένα event που απευθυνόταν στην πολυπληθή -όπως αποδείχθηκε- ελληνική startup κοινότητα.

Στους ανθρώπους δηλαδή που θέλουν να ξεκινήσουν ή θέλουν να συμβάλουν στο ξεκίνημα εταιρειών που βασίζονται σε νέες και καινοτόμες ιδέες.

Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Το TechCrunch είναι ένα από τα πιο δημοφιλή blog τεχνολογίας ανά τον κόσμο, το οποίο, πέρα από την παροχή ειδήσεων, πληροφόρησης και απόψεων για θέματα τεχνολογίας, προωθεί ενεργά τη νέα επιχειρηματικότητα.

Με ποιον τρόπο; Δημιουργώντας συναντήσεις μεταξύ των... εμπλεκομένων. Δηλαδή των ιδεών (φοιτητές μηχανικοί υπολογιστών, developers, σχεδιαστές κ.ά.) των ανθρώπων της αγοράς (hardware και software) και του… κεφαλαίου (διεθνή επενδυτικά funds).

Το μοναδικό συστατικό που δεν αναφέραμε είναι οι περιπτώσεις των success stories. Δηλαδή των ανθρώπων, των εταιρειών, που κατάφεραν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, να καλύψουν με καινοτόμες λύσεις ανάγκες τις αγοράς και εν τέλει να μεγαλώσουν ή και να γιγαντωθούν (επιχειρηματικά) απλώνοντας τα φτερά τους και πέραν των γεωγραφικών τους ορίων.

Αν το TechCrunch, ήταν ο ένας πυλώνας του event, ο άλλος ήταν το ελληνικό Open Coffee. Μια ελληνική κοινότητα που διοργανώνει καιρό παρόμοια events, ομολογουμένως πιο περιορισμένης προσέλευσης και εύρους.

Επειδή, όμως, τα πράγματα, συνήθως έχουν και ονοματεπώνυμο, οι εκφραστές των δύο πυλώνων (TechCrunch και Open Coffee) ήταν η Ελληνίδα συντάκτρια του TechCrunch Alexia Totsis, η οποία στο TechCrunch καλύπτει ευρωπαϊκά θέματα, και από το Open Coffee o Νίκος Μπονάτσος, o οποίος είναι και συνιδρυτής της Λέσχης Ελλήνων και Ελληνοαμερικάνων της Σίλικον Βάλεϊ και venture capitalist στην General Catalyst Partners.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν εορταστική. Το event ήταν ανοιχτό για το κοινό, ωστόσο ουδείς εκ των διοργανωτών περίμενε τόσο αθρόα προσέλευση. Στο κοινό έβρισκες πολλούς ανθρώπους -νέα παιδιά- που είναι σε φάση αναζήτησης λύσεων για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, ανθρώπους της αγοράς τεχνολογίας της χώρας μας, ανθρώπους από διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες PR, δημοσιογράφους και άλλους. Για τον καθέναν από τους παραπάνω το event είχε να δώσει κάτι.


Οι βασικοί άξονες
Η ατζέντα στηρίχτηκε σε τρεις βασικούς άξονες: στα πετυχημένα ελληνικά startups, στο χτίσιμο ενός startup οικοσυστήματος και στα επενδυτικά σχήματα.

Στον πρώτο άξονα, των επιτυχημένων startups, η συζήτηση περιελάμβανε τις εταιρείες BugSense (Πάνος Παπαδόπουλος), Hellas Direct (Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου), Taxibeat (Νίκος Δρανδάκης) και People Per Hour (Ξένιος Θρασυβούλου). Τον συντονισμό τον είχε η Alexia Tsotsis.

Εδώ οι εκπρόσωποι των ελληνικών startups εξέθεσαν τον τρόπο που λειτούργησαν, που εργάστηκαν και εξελίσσονται για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, είτε αυτό είναι η εξωστρέφεια, είτε η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, είτε η έξυπνη στελέχωση, είτε η απόλυτη προσήλωση στον στόχο, είτε όλα αυτά μαζί.

Στον δεύτερο άξονα, που αφορούσε το χτίσιμο ενός startup οικοσυστήματος, το πάνελ συντόνισε ο ευρηματικός Mike Butcher, συντάκτης του TechCrunch, και συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών και οργανισμών CoLab & HSA (Σταύρος Μεσσίνης), HSIA, HSA & Helic (Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος), Greece JS & InfoQ (Διονύσιος Συνοδινός), Ruby Euruko (Βασίλης Βατικιώτης) και Microsoft Innovation Center (Φώτης Δραγανίδης).

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα. Μια "κοινότητα" (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί ο όρος κοινότητα δεν περιγράφει επακριβώς το οικοσύστημα) η οποία προσφέρει τεχνογνωσία, μεταξύ των υποψήφιων που θέλουν να ξεκινήσουν μια εταιρεία. Παρέχει επίσης λύσεις είτε στη στελέχωση, είτε στην οργάνωση, είτε στις υποδομές, είτε στη χρηματοδότηση.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος είναι ξεκάθαρη και σαφής. Και βεβαίως απαιτούνται πολλές συζητήσεις αλλά και υποστήριξη της επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και η συμβολή της πολιτείας.

Στον τρίτο άξονα της συζήτησης, που περιελάμβανε τους εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων, έγινε σαφές ότι το startup (ας μας επιτραπεί το οξύμωρο) "είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο". Τα επενδυτικά σχήματα έχουν τα μάτια ανοιχτά και εξετάζουν σχεδόν οποιαδήποτε πρόταση φτάσει στα χέρια τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι προτάσεις θα βρουν τη δίοδο χρηματοδότησης. Η ιδέα και η καινοτομία είναι θεμελιώδεις στο startup, ωστόσο απαιτούνται επίσης σοβαρότητα, αξιοπιστία, ικανότητα και διάθεση συνεργασίας.


Η UpsteramΕιδική θέση στις συζητήσεις του event είχε ο εκπρόσωπος της Upstream, Μάρκος Βερέμης. Η Upstream είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, στον χώρο του mobile marketing. Έχει την έδρα της στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε πάνω από 40 χώρες και έχει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα brands σε όλο τον κόσμο. Η Upstream είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει σύνορα και δεν κοιτάει καταγωγές και χώρες.

Οι ξεκάθαρες και απλές σκέψεις του κ. Βερέμη είναι ίσως η απόδειξη ότι μυστικό ή μαγική φόρμουλα επιτυχίας δεν υπάρχουν. Ωστόσο, η σύνθεση ταλέντου, ικανότητας, οργάνωσης, εξωστρέφειας, οράματος και προσήλωσης σίγουρα βοηθά.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/749742/Article.aspx